Јак ветар ствара снежне наносе и отежава посао зимској служби

Улице на подручје општине Чајетина се редовно чисте и главне саобраћајнице су проходне, док ветар који ствара снежне наносе прави проблеме на путевима ка селима у вишим пределима, те је ту саобраћај отежан, каже директор КЈП „Златибор“ Срђан Пантовић. Најкритичније релације биле су на Рудинама, Алином Потоку, Стублу и Шљивовици.

Снажан ветар донео је много невоља путарима. Снежни наноси на моменте блокирају саобраћај ка појединим златиборским селима па је механизација Јавно комуналног предузећа „Златибор“ од раних јутарњих сати на терену.
„Најкритичнија места су била на релацији Рудине, Алин Поток и Рудине – Весовићи, као и релације у Шљивовици и у Стублу. Остале локације су биле проходне сво време, међутим ту смо имали краткотрајан прекид у саобраћају. Екипе су уклониле све наносе тако да је и на тим релацијама проходно,“ каже Пантовић.

Велики проблем је што након рашчишћавања снега ветар за кратко време створа нове снежне наносе који достижу висину и до 1,5 метара, па су екипе зимске службе чишћење критичних релација морали да понове.

„У зимској служби ангажовано је укупно 30 људи, пет камиона, три комбиноване грађевинске машине, три трактора. Морам напоменути да када су овакви временски услови и ниске температуре, дешава нам се и велики број кварова тако да је и Служба одржавања механизације стално на терену и отклања кварове. Тренутно је механизација исправна и све машине раде“.

Директор КЈП „Златибор“ каже да ситуација на територији општине Чајетина није ништа боља у односу на општине које су прогласиле ванредну ситуацију. То показује да се уз добру организацију могу превазићи и овакве временске неприлике.

„Захвалио би се свим људима из зимске службе на великом раду и труду који су уложили да путеви буду проходни и да људи који гравитирају према тим селима могу да дођу до својих кућа, али и до посла“, додаје Пантовић.