• 29 децембра, 2021
ДОБРИ ПОСЛОВНИ РЕЗУЛТАТИ ОХРАБРУЈУЋИ ЗА БУДУЋЕ ПОСЛОВАЊЕ

ДОБРИ ПОСЛОВНИ РЕЗУЛТАТИ ОХРАБРУЈУЋИ ЗА БУДУЋЕ ПОСЛОВАЊЕ

Још једна радна година приводи се крају, и као што увек бива, прави се осврт на све оно што ју је обележило. Није лако побројати све активности које итекако заслужују да буду поменуте, али са сигурношћу се може рећи да је иза КЈП „Златибор“ Чајетина изузетно успешна пословна година. У прилог томе, стоји податак да је у 2021. години Предузеће приходовало око пола милијарде динара. Ова цифра неким комуналним предузећима можда звучи незамисливо, али је за чајетинско комунално предузеће итекако била очекивана. Јер, током целе године сва расположива механизација и људство били су максимално упослени. Много је реализованих послова, вредан и пожртвован рад запослених, који су често радили и прековремено, викендима и празницима, а све на добробит Општине Чајетина, суграђана и туриста.

„Обим посла из године у годину све је већи у свим сегментима пословања, и тражи пуну мобилност сваког појединца. Олакшавајућу околност представља добра техничка опремљеност, што увећава нашу спремност за испуњење свих радних задатака. У 2021. години у набавку опреме и механизације уложено је 164 милиона динара“, каже директор КЈП „Златибор“ Чајетина, Срђан Пантовић.

Како додаје, један од најважнијих и највећих послова били су радови на изградњи магистралног цевовода, на потезу од Златибора ка Рибничком језеру. Акценат је стављен на изградњу и поправку макадамских путева у свим месним заједницама на територији општине Чајетина. Изграђено је и реконструисано стотину километара макадамских путева, а рађена је санација ударних рупа и прекопа као и интервентна санација приликом одрона и оштећења коловоза. Летњим и зимским одржавањем обухваћено је око три стотине километара локалне путне мреже, а обим посла из године у годину све је већи, јер се формирају нови путни правци, који улазе у план одржавања. У надлежности комуналног предузећа је одржавање паркова и рекреативних површина, те су тако на неколико локација постављене мултифункционалне подлоге, као што је урађено на кошаркашком терену у Чајетини.

„Свакодневно се ради на прикупљању и одвожењу комуналног отпада. Имамо преко петнаест хиљада корисника, а у нашој надлежности је одржавање јавне расвете, управљање паркинзима, пијацом, гробљем… Служба одржавања јавних зелених површина ове године формирала је хектар и по нових травнатих површина, засађено је преко две хиљаде нових стабала, и око петнаест хиљада садница цвећа, а одржавано две стотине жардињера. Ови подаци довољно говоре о томе колики се напори улажу, да место у коме живимо буде што пријатније за боравак суграђана, као и туриста који га посећују. Ми смо огледало овог места, јер људи који долазе први утисак стичу управо по нашем раду, па ту одговорност, сматрам, носимо веома успешно“, истиче Пантовић.

Протеклу годину обележиле су бројне активности везане за реализацију Пројекта  примарне селекције отпада. Подршка домаћих и страних консултаната је од изузетног значаја, посебно у наредним корацима који се тичу стварања свих неопходних услова за успостављање примарне селекције отпада на подручју општине Чајетина. Донација Владе Шведске у виду канти, контејнера и ауто смећара је драгоцена, а остале набавке биће реализоване из сопствених средстава.

„Очекује нас доста тога, што се тиче саме организације посла комуналне службе, утврђивање рута, дневних операција и свих потребних детаља, али и посвећеном раду са нашим суграђанима које морамо на време припремити, односно информисати и едуковати. Да смо на добром путу, када је реч о увођењу примарне селекције, потврђује велико интересовање комуналних предузећа из окружења која нас посећују, у жељи да упознају наше планове и нешто слично примене у местима из којих долазе. То је за нас велика сатисфакција за даљи рад“, каже Пантовић. Додаје да је ову годину обележила изградња новог пословног објекта КЈП „Златибор“, који је у поодмаклој фази, а његово стављање у функцију омогућиће лакше функционисање и организацију посла у овом предузећу.

Са инвестицијама ће се наставити и у наредној години. У току је поступак за добијање грађевинске дозволе за изградњу гробља и рециклажног дворишта на Златибору, а оба пројекта финансираће Општина Чајетина. Планови за следећу годину веома су амбициозни. Од наредне године у широку лепезу послова биће уврштено и асфалтирање путева и улица, за које су набављене све неопходне машине, као и израда пешачких и бициклистичких стаза. Настављају се радови на магистралном цевоводу Златибор – Рибница, а врше се припреме и за одређене  радове на изградњи новог водосистема Сушичка врела. У наредној години, у сарадњи са Комуналном милицијом, уводи се систем електронске контроле паркирања, тзв „Ока соколовог“, помоћу кога ће се контролисати непрописно паркирање возила.

Као друштвено одговорно предузеће КЈП „Златибор“ Чајетина учествује у бројним хуманитарним акцијама. Увек је спремно да благовремено одреагује у различитим ванредним ситуацијама, као што су пожари, поплаве, евакуација туриста у екстремним зимским условима и слично, што на најбољи начин оправдава набавку опреме и механизације која је у оваквим случајевима неопходна.

У нову пословну годину улази се самоуверено, а директор Предузећа за крај има само једну поруку:

„Свим запосленима у КЈП „Златибор“ се захваљујем на  одговорности и квалитету посла који обављају. Користим прилику да првенствено њима, као и свим суграђанима, корисницима наших услуга пожелим срећне божићне и новогодишње празнике“.