• 21 фебруара, 2022
ЗАСЛУЖНИ ЗА УРЕДНО ЛИЦЕ ЗЛАТИБОРА

ЗАСЛУЖНИ ЗА УРЕДНО ЛИЦЕ ЗЛАТИБОРА

Туристичка организација Златибор објавила је четрнаесто издање електронских новина. Фебруарски број отвара уводник Срђана Пантовића, директора Комуналног јавног предузећа „Златибор” Чајетина

Убрзани развој туризма на Златибору изискује све веће ангажовање локалног комуналног предузећа, које последњих година своје пословање усклађује са плановима локалне самоуправе, тежећи да пружи максималан допринос њиховој реализацији. Ова све популарнија туристичка дестинација и својеврсна
ваздушна бања, како је многи називају, из године у годину привлачи све више посетилаца са свих меридијана. Њихов први утисак је веома важан и можда пресудан у одлуци да ово место поново посете.

Јединствена лепота природе златиборског краја је евидентна, али никако се не сме занемарити комунална хигијена и уређеност јавних површина, што туристи итекако запажају. Због тога већина људи дели исто мишљење да лице једног места умногоме зависи од оних који брину о његовој чистоћи и уређености.

Комунално јавно предузеће “Златибор“ Чајетина схватило је то на време, те свим обавезама које су му дате у надлежност приступа крајње одговорно и професионално. Поред редовних активности на уклањању комуналног отпада, посебна пажња посвећује се уређењу јавних зелених површина и њиховом хортикултурном уређењу. Ови послови их додатно улепшавају и оплемењују, а то многима прво пада у очи.

Циљ нам је да многобројне туристе дочекамо у најлепшем могућем светлу. Због тога је посао радника чајетинског комуналног предузећа далеко захтевнији и одговорнији у односу на друга предузећа у окружењу, а потврда томе су посете колега из суседних градова који радо преузимају модел рада какав се у нашој пракси добро показао.

Како на Златибору више нема вансезоне, стога ни паузе у обавезама овог предузећа, на уређењу Златибора, Чајетине и околних села ради се непрекидно, а сваки период године доноси нове активности. Рад наших запослених је и те како приметан – уређене зелене површине, пажљиво посађени и одржавани цветњаци, испражњене канте за отпатке, покошена трава, чисти путеви и улице у летњем и зимском периоду и још много тога. Они обављају тежак и одговоран посао и суграђани их често могу видети на нашим улицама. Дневно пешке прелазе и по неколико километара чистећи тротоаре, пешачке зоне, паркове… Без обзира на временске услове, празнике и викенде.

Примера ради, рекордан број туриста боравио је током новогодишњих и божићних празника на Златибору. Тада је Служба за одржавање чистоће на јавним површинама радила појачано, са већим бројем екипа задужених за централну зону Златибора. Тих дана количине комуналног отпада биле су неупоредиво веће од просечних, самим тим повећане и обавезе радника чистоће. Упркос томе екипа вредних људи успела је да Краљев трг, где су се у три дана одржавали музички концерти, као и простор око језера и локала у центру очисти до раних јутарњих сати и у најкраћем могућем року доведе у редовно стање. Иако су ове локације комуналним радницима биле приоритет, ни остали делови општине нису били занемарени.

Ипак, услед забране запошљавања и борбе са пандемијом број запослених у овом предузећу често је недовољан. Упркос томе, као и отежаним условима рада због короне, решење се увек изналази, а посао на терену никако не запоставља.

Не смемо заборавити ни на Зимску службу предузећа која даноноћно ради на чишћењу путних праваца како би сви путници несметано и без проблема могли доћи до својих одредишта. Позива и примедби суграђана увек има, али се трудимо да на време реагујемо. Старање о хигијени, о проходности путева, зеленилу, расвети јесте пре свега посао комуналних радника. С тим што је неопходно да се суграђани као и сви посетиоци са пажњом опходе према околини и дају свој допринос у очувању њене лепоте.