• 11 септембра, 2019
КЈП „ЗЛАТИБОР“ – УСПЕШНО ОДРАЂЕНА СЕЗОНА

КЈП „ЗЛАТИБОР“ – УСПЕШНО ОДРАЂЕНА СЕЗОНА

Како је Златибор сваке године све посећенија туристичка дестинација, нарочито током лета, тако се и послови Службе за одржавања јавних површина, као и других служби КЈП „Златибор“, повећавају. Међутим, посао се одрађивао без застоја, истичу надлежни овог предузећа.

Све службе КЈП „Златибор“ током лета имале су пуне руке посла. Константно се радило на одржавању зелених јавних површина: паркова, појасева поред пута и улица, као и одвозу отпада. Два трактора су током целог лета радили на кошењу око сеоских путева. Што се тиче послова везаних за управљање пијацом и паркингом на Златибору, као и гробљем у Чајетини, све се одвијало без проблема.

„Доста се радило и на поправци путних праваца по сеоским месним заједницама: Јабланици, Златибору, Трипкови, Бранешцима, Кривој Реци, Мачкату, Мушветама, Стублу, Шљивовици, Сирогојну и Рожанству. Укупно је урађено 26 километара пута, а највећи обим посла био је у Јабланици и Златибору. Овим темпом рада наставиће се до краја године. У појединим месним заједницама, сходно потребама, вршиће се поправка и санација путних праваца који су оштећени услед временских прилика“, каже Драгана Росић, КЈП „Златибор“ Чајетина.

КЈП „Златибор“ представиће свој план управљања отпадом, као и даље планове и активности у периоду од 16.-20. септембра, када ће општину Чајетина посетити шведски консултанти и координатори Сталне конференције градова и општина. Већина запослених проћи ће одређене едукације на којима ће им Швеђани представити свој систем управљања отпадом, прилагођен одређеним циљним групама.

„Посебан акценат у наредном периоду биће стављен на спровођење Плана управљања отпадом на територији општине Чајетина. Циљ је да се смањи количина отпада који одлази на Регионалну депонију „Дубоко“. У прошлој години ти трошкови су износили 19 милиона динара. Уколико би се количина одвоженог отпада смањила за трећину, ти трошкови би били знатно мањи, а уштеђени новац усмерен у набавку нове смећаре. Због свега тога апелујемо на суграђане да у контејнере не одлажу отпад који није комунални: грађевински отпад, отпад животињског порекла, кабасти отпад и слично“, рекла је Драгана.

Увелико теку радови на изградњи новог објекта КЈП „Златибор“, у насељу Зова (пут ка Семегњеву). Поред управне зграде, радионице, магацина, гаража, перионица за ауте, ту ће бити и део за претовар комуналног отпада. С обзиром да је обим посла све већи, у плану је и набавка нове механизације (два трактора, нове смећаре, а чека се  и испорука булдозера од 18 тона).