• 8 децембра, 2021
НАСТАВАК АКЦИЈЕ „ПОСАДИ СВОЈ ХЛАД“

НАСТАВАК АКЦИЈЕ „ПОСАДИ СВОЈ ХЛАД“

У оквиру наставка акције „Посади свој хлад“, која се организује на нивоу целе Србије, Општини Чајетина додељено је још 100 бесплатних садница белог јасена. Њихова подела реализована је у петак, 10. децембра, испред зграде Општине, уз подршку КЈП „Златибор“.

Саднице су дар компанија које следе примере добре друштвене одговорности и које желе на овај начин да помогну у стварању бољих услова за живот грађана.

Одређени број садница одмах по пријему  прослеђен је школама и вртићима, како би се и најмлађи суграђани укључили и едуковали о важности садње дрвећа.

Бели јасен је дрво које расте у висину до 40 метара, има богату крошњу пречника од 10 до 15 метара. Реч је о биљци која прави леп хлад, може се садити у дрворедима, или појединачно, у парковима и другим локацијама. Уколико због ниских темпетатура земља није смрзла, потребно је  уклонити снег и ископати довољно велику рупу тако да корен биљке лепо налегне, затрпа се, а земља око саме биљке се утаба.  Најважније је да се поставе један до два анкера како би биљка била причвршћена, самим тим заштићена од ветра и од снега.

Ово је само једна у низу акција у коју је Комунално јавно предузеће укључено, а које у делокругу свог рада води рачуна о садњи и одржавању биљака на свим јавним површинама. 

Служба Зеленила КЈП „Златибор“ ове године имала је пуне руке посла када је у питању садња нових стабала. Засађено је преко две хиљаде нових садница, како у оквиру пошумљавања простора претоварне станице на Златибору, тако и на другим јавним површинама, а према Плану и програму ове службе. Такође, ове године формирано је хектар и по нових зелених површина, засађено око 15 хиљада садница цвећа, и постављено чак 200 жардињера.

Ови подаци довољно говоре о активностима службе Зеленила, која пружа свој максималан допринос, да место у коме живимо буде што пријатније за боравак како наших суграђана, тако и туриста који га посећују.