• 10 марта, 2020
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Поводом 5. марта – Светског дана енергетске ефикасности, у просторијама Основне школе „Димитрије Туцовић“ у Чајетини одржан је састанак чланова Еко одбора.

Седници је присуствовала и Вера Благојевић, руководилац комуналних послова у КЈП „Златибор“ Чајетина, иначе вишегодишњи члан Еко одбора. Она је овом приликом кроз презентацију присутне упознала са активностима које на овом пољу спроводи локална самоуправа и локално комунално предузеће. Подсетила је да је недавно потписана Повеља о енергетској ефикасности, којом се локална самоуправа обавезује да континуирано подиже ниво енергетке ефикасности, одговорно користи обновљиве изворе енергије и ефикасно газдује енергијом, како у јавним зградама и комуналним системима, тако и у домовима свих грађана и у пословном сектору. Додала је да КЈП „Златибор“ Чајетина у последњих 5 година активно ради на замени дотрајале радне механизације, како би унапредило постојећи систем, али и избацило из употребе моторе са повећаном емисијом штетних гасова.

Благојевић је изразила наду да ће локална самоуправа у наредном периоду размислити о увођењу суфинансирања мера енергетске ефикасности на породичним кућама и стамбеним зградама. Тако би кроз уградњу термоизолације спољних зидова, замене столарије, набаве котлова на гас или пелет,  дошло до велике уштеде енергената по грејној сезони.