• 11 маја, 2022
ОД 1. ЈУНА „ОКО СОКОЛОВО“ НА ЗЛАТИБОРУ

ОД 1. ЈУНА „ОКО СОКОЛОВО“ НА ЗЛАТИБОРУ

На Златибору ће од 1. јуна почети примена система за електронску контролу паркирања „Око соколово“. Општина Чајетина се на овај корак одлучила првенствено ради унапређења комуналне хигијене, заштите уређених зелених површина и мобилијара, али и омогућавања несметаног пешачења суграђана и туриста.

Овај посао поверен је КЈП „Златибор“ које, између осталих, управља јавним паркиралиштима у насељеним местима Чајетина и Златибор. Возило и софтвер за ову намену већ су набављени, а усвојене су и све потребне одлуке у циљу примене система електронске контроле паркирања.

Пре почетка функционисања овог система, биће обезбеђен довољан број паркинг места на отвореном и затвореном простору. Паркиралишта су распоређена у три зоне: екстра зону где је цена карте 100 динара по сату, црвену зону са ценом од 50 динара по започетом сату, а највише паркиралишта налази се у плавој зони где цена карте кошта 40 динара по сату. И даље се ради на ревитализацији постојећих и успостављању нових паркиралишта, тако да ће паркинг места бити довољно. Ускоро се очекује отварање јавне гараже у самом центру Златибора које ће бројати око 200 места.

За оне који се паркирају на зеленој површини или тротоару, и даље ће важити казна од 25.000 динара, док за непрописно паркирање на коловозу, последњом одлуком локалног парламента, казна је смањена на пет хиљада динара. Правна лица, уместо пет, колико је за физичка, непрописно паркирање на коловозу платиће 20.000 динара, а за паркирање на тротоару или зеленој површини чак 150.000 динара, и казну ка одговорном лицу.