• 4 августа, 2022
ПОЧЕЛА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА О-ДВА-ЈА-МО

ПОЧЕЛА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА О-ДВА-ЈА-МО

Пројекат „Одвајамо“ који је покрeнуло Министарство заштитe животнe срeдинe Рeпубликe Србијe “ уз подршку Европскe Унијe и Краљевине Швeдскe, спроводи се у четири региона за управљање отпадом који обухватају 17 градова и општина у Србији, међу којима је  и општина Чајетина. Пројекат се реализује преко КЈП „Златибор“ Чајетина.

Општина Чајетина започела је имплементацију Пројекта одвајања кућног отпада  под називом „О-ДВА-ЈА-МО” који је покрeнуло Министарство заштитe животнe срeдинe Рeпубликe Србијe, уз подршку Европскe Унијe и Краљевине Швeдскe. Тим поводом КЈП „Златибор“ Чајетина је, као главни носилац пројекта који ће реализовати у наредном периоду, организовало свечани догађај, као увод у предстојеће активности. Поред представника локалне самоуправе и КЈП „Златибор“, присутни су били представници ресорног министарства и Европске уније.

Антоан Авињон, програмски менаџер за заштиту животне средине Канцеларије ЕУ у Србији, изјавио је да након три године од почетних активности по овом пројекту становници општине Чајетина добијају могућност да на месту настанка отпада одвајају онај који ће локално комунално предузеће прикупити и понудити на тржишту секундарних сировина од чега ће локална самоуправа још и зарадити. „Општина Чајетина је један од пионира у Србији управљања отпадом када су се 2011. године прикључили оснивачима Регионалне санитарне депоније Дубоко. И, ево, након 11 година, поново сте у прилици да будете пионири у раздвајању отпада у Србији“ закључио је Авињон.  

Европска унија је донирала чајетинској општинии комуналну опрему у виду  5 936   плавих канти за прикупљање рециклабилног тока отпада,  40 жутих контејнера за сакупљање стакла и модерну ауто смећару.

Државна секретарка Министарства заштите животне средине Ивана Хаџи Стошић је навела податак да у општинама у којима се спроводи овај пројекат годишње се генерише око 215 тона отпада, и циљ овог пројекта је да се у наредне две године рециклира 30 тона отпада са депонија. „Министарство заштите животне средине и Влада Републике Србије су усвојили два кључна документа у овој области – План управљање отпадом за период од 10 година и Акциони план за период 2022-2024 године, и, наравно, министарство и Влада Србије ће наставити да подржавају општину Чајетина и све остале општине у зеленим пројектима“ додала је Хаџи Стошић.

Испред локалне самоуправе, присутнима се обратила помоћница председника општине Чајетина за односе са јавношћу Марија Јеремић, која је нагласила да је Пројекат примарне селекције отпада нешто за шта се локална самоуправа на челу са КЈП “Златибор” Чајетина, увелико припремала, и да је захваљујући подршци  Шведске владе, СКГО и надлежног министарства сада спремна за реализацију овог, веома важног корака у очувању животне средине.

„Циљ нам је да раздвајањем отпада на месту настанка на суви и мокри, повећамо количине сувог отпада и на тај начин смањимо количине које завршавају на депонији“ – изјавила је Марија Јеремић, помоћник председника општине Чајетина, на свечаности поводом почетка пројекта „Одвајамо“.

Новина која наступа реализацијом пројекта од 15. августа,  јесте и то да ће контејнери за отпад бити уклоњени са јавних површина. Руководилац комуналне службе КЈП „Златибор“ Чајетина Вера Благојевић у свом обраћању је нагласила да првих 107 домаћинстава могу очекивати раднике који ће им испоручити канте у довољном броју. Такође, паралелно се припрема и правна регулатива; ових дана ће на Јавном увиду бити Одлука о управљању отпадом општине Чајетина, којом се прописују неке обавезе, али и права нас као вршилаца ових активности, али и наших корисника“, нагласила је Вера Благојевић. Такође је навела да се са почетком реализације овог пројекта на територији општине Чајетина престаје са коришћењем контејнера на јавним површинама. 

Својим литерарним и ликовним радовима овај дан су свечаним учинили чланови еколошке секције ОШ „Димитрије Туцовић“, као и деца Предшколске установе „Радост“ и најмлађи становници чајетинске општине који су учествовали на маскенбалу са костимима од рециклираних материјала. Са њима је радост поделила и маскота овог пројекта, Нарциса.