• 20 маја, 2022
ПОСТАВЉАЊЕ АУТОМАТСКОГ ЗАЛИВНОГ СИСТЕМА У ПАРКУ У ЧАЈЕТИНИ

ПОСТАВЉАЊЕ АУТОМАТСКОГ ЗАЛИВНОГ СИСТЕМА У ПАРКУ У ЧАЈЕТИНИ

Са увођењем аутоматског заливања јавних зелених површина, којим газдује општина Чајетина а чије одржавање је поверено КЈП „Златибор“ Чајетина, наставља се и ове године.

Након прошлогодишњих позитивних искустава, када је систем постављен на неколико локација на Златибору, одлучено је да се исти примени на новоизграђеним кружним токовима на Златибору, као и у чајетинском парку, омиљеном месту за одмор и рекреацију свих суграђана.

Радови се изводе у сарадњи са фирмом „Акватерм“ из Ужица, која је у парку у Чајетини поставила око 1.700 метара црева. Систем ради на временски тајмер, тако да ће се заливање вршити у раним јутарњим сатима, подељено по зонама. Цео циклус наводњавања биће завршен у временском периоду од 4 до 6 часова ујутру, захваљујући ком ће зелене површине лепо и неговано изгледати и током лета.

Предности система су многобројне, првенствено због рационалне потрошње воде, али и смањења ангажовања запослених. У протеклој години локално комунално предузеће у ову сврху издвојило је око 3.000.000 динара, док је за ову планирано улагање од око 1.500.000 динара,  од чега милион динара за парк у Чајетини.