• 3 марта, 2021
ПОЧЕЛА АКЦИЈА ПРОЛЕЋНОГ УРЕЂЕЊА

ПОЧЕЛА АКЦИЈА ПРОЛЕЋНОГ УРЕЂЕЊА

КЈП „Златибор“ лепо време искористило је за почетак активности на уређењу јавних површина, како би се нечистоће нагомилане током јесењих и зимских месеци уклониле, а животни простор учинио лепшим и уреднијим. Радници овог предузећа наредних дана биће максимално ангажовано како у урбаним насељима, тако и у сеоским месним заједницама.

Уређење деонице од скретања за Љубање па до Беле Земље је прва у низу активности. Иако се на поменутом правцу преплићу надлежности ужичког „Биоктоша“ и КЈП „Златибор“, хтели смо да покажемо добар пример и позовемо и друге надлежне да се прикључе акцији. Оно што је на терену примећено, а што ствара ружну слику, су џакови са отпадом поред контејнера, као и отпад растурен око њих. С обзиром да смо се на лицу места уверили да у посудама за отпад има довољно места за одлагање, апелујемо на суграђане да џакове са отпадом одлажу у контејнере. Најљубазније их молимо да поштују комунални ред, буду солидарни, те тако дају допринос уређењу свог насељеног места.

У план пролећног уређења сврстава се и сакупљање отпада око магистралног пута, на потезу од Сушице до Водица. Ово је устаљена пракса нашег предузећа, иако је одржавање магистралног пута у надлежности ЈП „Путеви Србије“. Међутим, како ово предузеће није у могућности да правовремено изврши ту обавезу КЈП „Златибор“ тај посао врши самостално, без икакве надокнаде. Како се количине прикупљеног отпада сваки пут повећавају, апелујемо на све учеснике у саобраћају да отпад који настаје током вожње не бацају кроз прозор, већ да га сачувају унутар свог аутомобила и одложе у први контејнер на који наиђу.

У циљу ефикаснијег и бољег одржавања хигијене на територији општине Чајетина, наставило се са постављањем нових контејнера. Након Мачката где су контејнери постављени почетком фебруара, око 50 посуда је распоређено и у Месну заједницу Крива Река, дуж главног пута кроз село, као и на скретањима за засеоке. Домаћинства ће услугу одвожења комуналног  отпада плаћати паушално у износу од 500 динара месечно, док се цена за правна лица обрачунава на основу квадратуре, а у складу са важећим ценовником КЈП „Златибор.“

Служба одржавања јавних зелених површина почела је са изграбљавањем нагомиланог лишћа и иглица на травнатим површинама које ће убудуће бити машински кошене рајдером. Уједно се врши раскресивање сувих гранчица дрвећа и украсног шибља.

Са својим активностима стартовала је и Служба одржавања локалних улица и путева, првенствено радећи на раскресивању деоница око пута тарупом.

У току је и акција прикупљања кабастог отпада.