• 18 септембра, 2019
ПРЕДСТАВЉЕН ЛОКАЛНИ ПЛАН ЗА УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ

ПРЕДСТАВЉЕН ЛОКАЛНИ ПЛАН ЗА УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ

У Дому културе у Чајетини, у уторак – 17. септембра, одржана је презентација Локалног плана за управљање отпадом на територији општине Чајетина за период од 2019. до 2028.године запосленима у општинској управи, јавним предузећима и установама.  План је у фебруару ове године усвојен Одлуком општине Чајетина са циљем да се  подигне ниво знања и вештина у овој области како би сви били што припремљенији за подизање квалитета услуга које Општина пружа корисницима преко својих предузећа.

Један од главних циљева општина Чајетина јесте да до 2021. године постане еколошка локална заједница, прва на територији Србије, на чему је перманентно рађено уназад 15 година.

„Ја не губим наду зато што смо негде на пола пута тог пројекта да постанемо прва еколошка општина у Србији јер добар део тог посла смо одрадили кроз одлагање чврстог отпада. Мислим да овде постоји добра воља, да постоји добра анализа и перспективе, од самих грађана, туриста, власника угоститељских објеката који раде на томе и свима је интерес да наша заједничка средина буде чиста, очувана, пристојна. На томе највише морају да раде носиоци јавних функција,“

каже Милан Стаматовић, председник општине Чајетина. На изради Локалног плана за управљање отпадом радио је локални тим консултаната у сарадњи са консултантима из Шведске који данас важе за лидере у рециклажи отпада. Носилац Пројекта је КЈП „Златибор“ Чајетина.

„Ми смо сада ушли у другу фазу, у продужетак од годину дана где је општина Чајетина добила прилику заједно са градом Крушевцом да унапреди овај пројекат, да га развије и даље и да добије помоћ шведских консултаната при самој имплементацији плана и одређених активности, што је за нас заиста немерљива помоћ. Оно што је у плану јесте да се након ових радионица шведски консултанти поново врате и заједно одржимо едукацију за мање групу. Конкретно, радиће се са возачима, корисничким сервисом, инспекцијом и са другим службама које ће бити укључене у овај процес,“

каже Вера Благојевић, руководилац Комуналне службе КЈП „Златибор“. КЈП од следеће године креће са главним активностима, а то су: увођење новог система сакупљања отпада путем две канте , формирањем Централне компостане и почетком изградње Рециклажног дворишта. При томе ће се трудити да овај систем буде једноставан, добро организован и лак за примену. О најбољем начину да се грађани стимулишу што боље за примену система управљања отпадом говорили су шведски стручњаци из Центра за рециклажу Јевле Јохан Енглунд и Пеле Халберг.

„На неки начин је тешко стимулисати људе, али мислим да ће већина људи променити своје понашање у случају да им се олакша прилика за то, и ако имају информацију зашто да га промене. Већина људи има децу или унучад, и знају да у будућности морамо направити промене са отпадом да би имали трајну планету. До неких људи у Чајетини не можемо допрети, али већину ће овај систем да привуче јер ће видети корист,“ рекао је Пеле Халберг и додао: „Наш највећи успех је што смо сортирали органски отпад од хране и сада производимо гориво за аутомобиле. Сви аутобуси градског превоза га користе и сва наша возила иду на биогас. У Чајетини, мислим да ће највећа вредност бити када се изгради рециклажно двориште, да се може одлагати кабасти отпад, опасни отпад, електроника. Уз то је и примарна селекција, ако буду могли да продају отпад за рециклажу из нових канти, то ће бити велика уштеда новца.“

Изградњом постројења за пречишћавање отпадних вода на Златибору као и планом за изградњу таквих постројења у Чајетини и мањим сеоским срединама где је концентрисан већи број становника, радом на реализацији  Пројекта управљања чврстим отпадом, ова општина показује да озбиљно схвата постављене циљеве у заштити животне средине и стварању бољег окружења за своје грађане.

Програм „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – Друга фаза“, који уз помоћ Владе Шведске, спроводе Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије (СКГО) и Шведска асоцијација региона и општина (САЛАР), има за циљ подршку и даљу припрему градова и општина у Србији за придруживање ЕУ кроз унапређење квалитета услуга, јачање дијалога између кључних актера и омогућавање ефикасније локалне администрације, у складу са принципима добре управе и родном равноправношћу.

Извор: Златиборпресс