• 18 марта, 2022
ПРИМАРНА СЕЛЕКЦИЈА У ЧАЈЕТИНИ – СЛЕДЕЋИ КОРАЦИ

ПРИМАРНА СЕЛЕКЦИЈА У ЧАЈЕТИНИ – СЛЕДЕЋИ КОРАЦИ

У среду 16. марта у општини Чајетина је одржан састанак челника општине Чајетина са представницима Сталне конференције градова и општина, Шведском асоцијацијом локалних власти и региона, КЈП „Златибор“, ЕИСП 2 програма, уз учешће представника амбасаде Шведске. На састанку је било речи о пакету подршке у области управљања отпадом коју је општина Чајетина добила од Владе Шведске.

У оквиру серије  радионица на тему управљања отпадом и увођења примарне селекције отпада у општини Чајетина које се реализују кроз програм “Подршка локалним самоуправама на путу ка ЕУ – Друга фаза”, одржан је састанак председника општине Чајетина са представницима Шведске амбасаде, Шведском асоцијацијом локалних власти и региона, Сталне конференције градова и општина и представницима КЈП „Златибор“ као носиоца пројекта.

Приликом обраћања присутнима, председник општине Чајетина, Милан Стаматовић је рекао: „Много тога смо научили са студијских путовања, али и кроз подршку од вас. Користим ову прилику да се захвалим на овој сарадњи, али и да истакнем да смо се и ми трудили да са својим скромним ресурсима пратимо сва достигнућа у одлагању чврстог отпада. Мислим да смо на правом путу и да ове године можемо очекивати прве резултате са почетком рада рециклажног дворишта. Надам се да ће и друге локалне самоуправе схватити значај одлагања чврстог отпада на законом предвиђен начин. Верујем да ће се ова успешна сарадња наставити и у наредном периоду, да ћете нам и убудуће помагати. Поред финансијских средстава која су омогућена пројектом, од изузетног значаја нам је подршка у едукативном смислу и на томе смо захвални.“

У Чајетини смо да би испратили напредак пројекта који се тиче управљања чврстим отпадом, да видимо како се све одиграва на терену и да из прве руке стекнемо утиске о напретку пројекта. Наша посета укључује и обилазак локалитета где се припрема инфраструктура за примарну селекцију у оквиру Стратегије управљања чврстим отпадом,“ рекла је Карин Мек Доналд, шефица Одсека за развојну сарадњу у амбасади Шведске.

Ово је година у којој се у Чајетини реализују све активности предвиђене планским документима, као што су едукативне радионице, изградња централне компостане и рециклажног дворишта, увођење примарне селекције отпада као и промене тарифног система ради одрживог управљања отпадом на територији општине.

„Ово је заиста један велики корак који је наша локална самоуправа направила и тек намерава да направи са почетком примене примарне селекције отпада. Није лако променити комплетан систем управљања отпадом у целој општини одједном“, каже Вера Благојевић, координатор Пројекта и додаје: „То је изазов како кажу наши шведски консултанти, али они верују у нас. Доста смо радили и унапред. Очекују нас сада и радионице са управницима стамбених зграда, са агенцијама за одржавање апартманских зграда на Златибору, као и мноштво радионица са разним категоријама грађана.“ 

Да је доста урађено на реализацији Пројекта потврђује и шведски експерт у области управљања отпадом. Међутим, Чајетина ће се, нагласио је Пер-Олоф Халберг, у наредном периоду суочити и са великим изазовима.

„Једно од главних изазова које ја видим је велики број и велики проток туриста у насељима Чајетина и Златибор. Овај проток туриста у толиком броју представља проблем зато што овај вид примарне сепарације још није заживео у другим деловима Србије па сви који долазе у ову средину морају, пре свега, да науче те поступке и модификују понашање.“

Део састанка био је посвећен истраживању задовољства корисника комуналних услуга, припреми плана одрживе урбане мобилности и сарадњи са Програмом подршке инфраструктурним пројектима заштите животне средине – ЕИСП 2, који такође финансира Шведска. Након састанка организована је и теренска посета будућим локацијама рециклажног дворишта и компостане, као и изграђеној трансфер станици и рециклажним двориштима.

Општина Чајетина имала је срећу да јој у исто време буду одобрена два шведска пројекта. Један који се односи на помоћ локалним самоуправама на путу ка ЕУ у области заштите животне средине и други који се односи на примарну сепарацију отпада, којим је нашој општини обезбеђена опрема: 1 камион аутосмећар запремине 16 м кубних, 5936 канти запремине 240 литара за суву фракцију отпада и 40 жутих контејнера за стакло запремине 1,1 м кубних. Оба пројекта дошла су у право време, озбиљно је приступљено управљању отпадом, те се очекује да ће тако и бити приликом примене у пракси.

Током вишедневног боравка шведских експерата, за запослене из различитих сектора у КЈП „Златибор“ одржане су едукативне радионице на тему управљања отпадом и увођења примарне селекције. Било је речи и о промени тарифног система ради одрживог управљања отпадом на територији општине Чајетина. Вршено је поређење садашњих и будућих прихода и расхода, јер се ниједна ставка не жели препустити случају.

„Колега и ја већ четири године радимо на овом пројекту, и сваки пут када дођемо овде будемо изненађени како пројекат све више напредује, од првих радионица до данас. Раздрадили смо солуције за већи капацитет, и када одемо сви који су били укључени у пројекат ће моћи све да раде сами, почевши од сортирања отпада,  па до остваривања прихода који ће се даље улагати у екологију, ради чистије природе и околине“, истакао је Johan Englund, експет у области управљања отпадом.

Комунално јавно предузеће „Златибор“ у наредном периоду очекује пуно рада на примени и реализацији свих  планова.  Поред јачања људских капацитета и компетенција запослених,  упоредо се врши набавка нових комуналних возила и опреме. Након недавно добијене аутосмећаре капацитета 16м3, коју је донирала Шведска Влада, из сопствених средстава набављено је још једно возило за прикупљање комуналног отпада, капацитета 8м3. Осим тога, Предузећу је испоручено 10 великих контејнера од седам кубика и 100 пластичних од 1,1 м3, што представља само део набављене опреме.