• 21 јуна, 2022
СПРОВЕДЕНА ЕДУКАЦИЈА ЧАЈЕТИНСКИХ ОСНОВАЦА О ПРИМАРНОЈ СЕЛЕКЦИЈИ

СПРОВЕДЕНА ЕДУКАЦИЈА ЧАЈЕТИНСКИХ ОСНОВАЦА О ПРИМАРНОЈ СЕЛЕКЦИЈИ

У циљу подизања свести суграђана о значају селекције отпада на месту настанка током маја и јуна, у појединим основним школама на подручју општине Чајетина, спроведена су едукативна предавања на ову тему. Акценат је био на чајетинским основцима, јер ће примарна селекција управо започети од овог насељеног места, и то по фазама.

Едукације су осмишљене тако да се о примарној селекцији учи кроз предавање, које прати видео презентација, али је и на практичном примеру представљено како ће изгледати посуде у којима ће се отпад одлагати, који отпад се одлаже у плаву, који и зелену канту, шта ће се дешавати са отпадом који не може да се одложи ни у једну од њих и каква ће бити динамика одвожења отпада. Деца су показала велико интересовање, постављајући низ занимљивих питања и дискутујући на ову тему.

Да су најмлађи укључени у решавање еколошких проблема током свог школовања на подручју општине Чајетина, указују програми које организује ОШ „Димитрије Туцовић“ која је 2014. године међу првим школама у Србији добила сертификат Еко-школе. Деца пролазе кроз разне еколошке активности са професорком биологије, мр Зорицом Милосављевић. 

„Од 2014. године у холу школе стоје канте, чепови, лименке, папир. Примарна селекција код нас активно постоји осам година. Осим што прикупљамо отпад, ми га и продајемо. Бавимо се израдом радова од отпада за Еко вашар који ћемо одржати крајем школске године. Деца су доста укључена, што мења њихово понашање у поступању са отпадом. Надам се да ће се, када стигну канте и када свако домаћинство почне да брине о свом понашању и поступању, целокупна ситуација на читавом подручју Општине променити и побољшати“, рекла је професорка биологије Зорица Милосављевић.

Ученица Тијана Петровић рекла је више о еколошким активностима и пројектима Еко-школе.

„У школи се бавимо селекцијом око осам година, тако да ми већ од првог разреда прикупљамо лименке, одвајамо чепове… На крају сваке школске године правимо ствари од старе одеће и кеса, које потом продајемо на еко вашару. Трудимо се да направимо што занимљивије ствари како би могле да се користе и касније. Ми смо са селекцијом упознати, као и наши родитељи, па можемо и са њима да разговарамо на ову тему. Ово је један леп пројекат и драго нам је што ће се селекција проширити на цео округ“, рекла је ученица Тијана Петровић. 

Ово је година у којој се реализују бројне активности предвиђене Локалним планом управљања отпадом Општине Чајетина, а једна од њих је управо подизање нивоа свести о утицају отпада на човека и животну средину и креирање позитивних навика свих учесника у процесу збрињавања отпада.