• 8 октобра, 2020
ШВЕДСКА ИСКУСТВА ИМПЛЕМЕНТИРАНА У ЧАЈЕТИНИ

ШВЕДСКА ИСКУСТВА ИМПЛЕМЕНТИРАНА У ЧАЈЕТИНИ

Стална конференција градова и општина на својој интернет страници објавила је  вест која нас је веома обрадовала, али и подстакла у свему ономе што нас очекује у наредном периоду, а тиче се успостављања примарне селекције отпада на подручју општине Чајетина. Садржај исте преносимо у целости:

Сјајне вести стижу нам из Чајетине! Као производ сарадње између општине Чајетина, локалног јавно-комуналног предузећа и шведских експерата, почели су да се стварају предуслови за реализацију Локалног плана управљања отпадом у овој општини и покретање примарне селекције отпада. Ова активност се, уз многе друге у конкретном пакету подршке, реализује у оквиру програма „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – друга фаза“, који финансира Влада Шведске.

Према речима Вере Благојевић, руководиоца комуналне службе у КЈП „Златибор“, из буџетских средстава набављена су три нова камиона за одношење и пресовање смећа, са капацитетом спремишта од осам, 16 и 22 кубна метра. Она је додала да су камиони и брендирани пре неколико дана, а по узору на шведску флоту, купљена су поуздана и економична возила са Еуро 5 мотором.

„Уз механизацију, купили смо и 200 нових пластичних контејнера. Такође, изградили смо једно рециклажно острво, друго је у изградњи, а треће планирамо да завршимо до краја године“, рекла је Благојевићева и додала да је утврђена парцела на којој је планирана градња рециклажног дворишта, за које ће током зиме бити припреман пројекат. Уколико све буде ишло по плану, подвлачи Благојевићева, током пролећа започеће и изградња како би двориште било пуштено у рад током следећег лета. Истовремено ће бити започета изградња компостане која ће се налазити поред рециклажног острва.

„У наредном периоду желимо да додатно унапредимо живот наше локалне заједнице, те ћемо шведске партнере замолити да нам пошаљу пројекат рециклажног дворишта средњег капацитета, који би био прилагођен месту са око 15.000 становника“, закључила је Благојевићева и истакла да је професионална помоћ шведских стручњака веома драгоцена и да се нада наставку добре сарадње на обострано задовољство.