• 17 јануара, 2020
ЈОШ ЈЕДАН АПЕЛ ГРАЂАНИМА ДА НЕ ПАЛЕ КОНТЕЈНЕРЕ

ЈОШ ЈЕДАН АПЕЛ ГРАЂАНИМА ДА НЕ ПАЛЕ КОНТЕЈНЕРЕ

Због немарног бацања жара, сваке године уништи се мноштво контејнера ; највише њих страда током грејне сезоне, а материјална штета је велика. КЈП „Златибор“ је у последња два дана евидентирало неколико запаљених контејнера, па овом приликом понављају свој апел суграђанима.

Са почетком грејне сезоне велики број домаћинстава која нису прикључена на систем даљинског грејања, за загревање простора користе индивидуалне котларнице и пећи на чврста горива. То повећава проблем несавесног одлагања недовољно угашеног пепела или  жара у судове за комунални отпад. КЈП „Златибор“ је у протекла два дана забележило неколико запаљених контејнера, од којих је један био метални, на Златибору у близини хотела „Олимп“ , на рециклажном острву код одмаралишта „Дунав“ као и у насељу Зова .

„Оно што КЈП „Златибор“ у овом периоду прави велике проблеме јесте паљење контејнера. Иако смо на ову тему говорили више пута, иако су упућивани бројни апели, ипак се такве ситуације и даље дешавају“, каже  Драгана Росић из КЈП „Златибор“.

Метални контејнери, уколико се брзо стигне на лице места, колико-толико се и могу поправити, док пластични веома често у потпуности буду уништени. Осим материјалне штете, постоји и велика опасност да се пламен рашири на околно растиње или аутомобиле, али и да угрози безбедност пролазника.

„Није на одмет да још једном упозоримо грађане да воде рачуна о томе. Претпоставља се да су контејнери запаљени или одлагањем ужареног пепела или бацањем неугашеног пикавца. У сваком случају, настале штете су велике.“

А, ни казне нису мале. Одлуком о комуналном уређењу општине Чајетина одговорнима за овај прекршај прописују се казнене одредбе у следећем износу:  од 20 до 50 000 динара за физичка лица, од 25 до 50 000 за одговорна лица у правном лицу, од 50 до 500 000 динара за предузетнике и од  100.000 до 1 000 000 динара за правна лица. Апелује се на грађане да сваки случај намерног паљења пријаве надлежним органима.

 

Извор: Златибор пресс