КЈП Златибор

Нова расподела канти за одвајање отпада

НОВА РАСПОДЕЛА КАНТИ ЗА ОДВАЈАЊЕ ОТПАДА

КЈП“Златибор“ Чајетина пре месец дана започело је поделу зелених и плавих канти по домаћинствима у Чајетини, која су обухваћена Пилот пројектом. Током прве расподеле, 143 домаћинства је добило канте за примарну селекцију отпада. 

Данас почиње друга фаза расподеле канти у Чајетини, а овога пута обухваћено је 200 домаћинстава на потезу од предузећа „Металопластика“ до магистрале, којима ће бити подељене плаве канте за суву и зелене канте за мокру фракцију.  Комуналне посуде су чиповане, и током њихове испоруке, екукација од стране запослених лица је обавезна, као и пратећа изјава коју корисници том приликом потписују. 

Пражњење зелених канти врши се на сваких седам дана, док се плаве канте празне на 15 дана. Крајем септембра КЈП „Златибор“Чајетина у Центар за селекцију ЈКП „Дубоко“ Ужице испоручило је прве количине сувог отпада, и од 1.380 кг рециклабила, 97% било је добре чистоће, већином катрона и пет амбалаже. 

„Ја се надам да ћемо ових 200 домаћинстава много лакше увести, јер смо сада спремни на ситуације које су се дешавале претходних месец дана и чини ми се да доста спремније улазимо у овај пројекат, а олакшица је и то да су нови корисници већ чули од својих комшија како све функционише. Хтела би да нагласим да наши радници не улазе у двориште код корисника приликом пражњења отпада, изузев када су у питању стара или болесна лица, која достављају захтев нашем корисничком сервису да нису у могућности да изнесу канте из оправданих разлога“, рекла је Вера Благојевић, шеф Службе за комуналне послове.  

Кориснички центар као и сами едукатори за примарну селекцију отпадa најчешће добијају питања која се одосе на одлагање пепела, који је тренутно и најизазовнија фракција.

„Самим локалним планом за управљање отпадом, предвиђено је да пепео одлази у зелену канту, али се то на терену показује као дискутабилно из разлога што се домаћинста не греју на исти начин током зиме. Корисници пелета имају мало пепела и самим тим они могу то да испоштују, док они који се греју на дрва или угаљ имају знатно веће количине пепела. Оно о чему смо ми размишљали јесте да пружимо грађанима могућност да пепео сакупљају у сопствене посуде или џакове, и да ћемо ми на сваких 15 дана, када сакупљамо и рециклабилне фракције, сакупљати посебним возилом и вреће са пепелом“, каже Благојевић.

Досадашњи резултати показују да примарна селекција на територији општине Чајетина иде у добром правцу и да одвајање отпада на месту настанка полако улази у свакодневну рутину корисника.

 

 

 
Недавне објаве
Запратите нас