КЈП Златибор

ПОЧЕЛА ПОДЕЛА КАНТИ НА ЗЛАТИБОРУ

КЈП „Златибор“ Чајетина, у понедељак 22. маја почело је са поделом канти за примарну селекцију отпада за кориснике комуналних услуга на територији насељеног места Златибор. Канте се деле према испланираним рутама, а као што је најављено, подела је кренула од насеља Обудојевица. Присутни грађани приликом добијања комуналних посуда потписују пратећу изјаву у коју се уносе основни подаци о кориснику, и броју задужених посуда. Осим тога, сви који преузму посуде добијају флајере са упутствима, али и смернице за правилно разврставање отпада директно од запослених на терену.

„Битно је да отпад који се одлаже у плаву канту буде правилно селектован (папир, пластика, картон, метал и друга амбалажа из домаћинства), као и да се амбалажа од млечних производа испере од садржаја који је у њему. Ми ћемо контролисати сав отпад који је у плавој, али и у зеленој канти. Насељено место Златибор је специфично и биће корисника који нису код куће, јер има и домаћинстава где људи повремено долазе током летње или зимске сезоне. Донели смо одлуку да сваком кориснику оставимо комуналне посуде у оквиру њиховог дворишта, као и изјаву коју је неопходно да потпишу, а потом доставе у КЈП „Златибор“ на адресу: Беле воде 87, Златибор“, истакла је Вера Благојевић, руководилац комуналне службе КЈП „Златибор“ Чајетина. Додаје да првих дана на терену домаћинства посећују три едукатора, али ће се у наредним данима тај број повећати, јер је тренутно ово један од најприоритетнијих послова КЈП „Златибор“ Чајетина.

Што се тиче динамике пражњења, из Комуналног предузећа подсећају да се зелене канте празне на седам, а плаве на 15 дана. У насељу Обудојевица прво пражњење зелених канти је 31. маја, а плавих и зелених 07. јуна. Корисници су у обавези да их поменутих дана изнесу уз саобраћајницу, јер радници неће улазити ни у једно двориште, осим уколико ту живе корисници који су слабо покретни и немају другу могућност. То се може посебно пријавити на контакт телефон 066 809 83 82, који стоји и на обавештењима која се достављају корисницима.

„Приликом пражњења канти, радници ће вршити контролу селекције и бележити уколико она није добро извршена. Такве канте празниће аутосмећаре задужене за мешани отпад. Колегинице из контакт центра позиваће кориснике како би утврдили у чему је проблем, и да ли можда нису довољно информисани. Уколико и након тога поново не буде било правилног селектовања, биће им зарачуната тарифа за мешани отпад која је доста скупља у односу на кориснике који селектују. С обзиром да је насељено место Златибор специфично у односу на Чајетину, једном кориснику биће потребно више посуда. Они на лицу места нашим едукаторима могу рећи да им је потребан већи број канти, које добијају без надокнаде. Канте су обезбеђене из Пројекта Одвајамо или средствима КЈП „Златибор“ (када су у питању зелене канте). Посуде се дају без надокнаде, а на корисницима је да одреде колико им је посуда потребно, у складу са потребама свог домаћинства (да ли само они ту бораве, или то домаћинство има и неке комерцијалне намене, односно да ли врши издавање смештаја)“, појаснила је Благојевић.

Када су у питању стамбене заједнице у насељеном месту Златибор, свака стамбена заједница добиће своје плаве и зелене контејнере, а подела тих посуда вршиће се преко управника, који ће потписивати изјаву. Свака стамбена заједница је у обавези да на видном месту на улазу истакне постер са правилима примарне сепарације отпада, које ће обезбедити КЈП „Златибор“. Оно што је новина, а што се налази у Одлуци о управљању комуналним отпадом јесте и обавеза свих апартмана, хотела и других угоститељских објеката који се баве издавањем, да унутар стамбене јединице, односно угоститељског објекта истакну правила примарне сепарације отпада, и обезбеде две канте – за мешани и примарно селектовани отпад.

1684824628884
1684824628890
1684830008142
1684830008148
Недавне објаве
Запратите нас