КЈП Златибор

Почетак реализације Пројекта О-ДВА-ЈА-МО

У централном чајетинском парку, кога многи називају „Срце Чајетине“, 2. августа организован је свечани догађај поводом почетка реализације Пројекта одвајања кућног отпада на територији општине Чајетина. Ово је била прилика да се суграђани детаљније упознају са новим системом управљања отпадом, за који се локална самоуправа, на челу са КЈП „Златибор“ Чајетина, претходних година увелико припремала. О променама које доноси сам пројекат говорила је Вера Благојевић, руководилац комуналне службе. Она је овом приликом напоменула да се престаје са коришћењем контејнера на јавним површинама, те да је то једна од новина. Свако домаћинство задужује канте за суви и мокри отпад, које ће одређеним данима исносити уз саобраћајницу, где ће их комунална возила покупити и испразнити. Симболичним реченицом „Брзо и лако сад одваја свако“ – која уједно представља слоган Пројекта, позвала је Чајетинце да одвајају отпад, и најавила припрему правне регулативе и новог тарифног система.

Чајетина је једна од општина пионира у управљању отпадом, јер се пре 11 година као оснивач прикључила првом регионалном центру за управљање отпадом Дубоко у Србији, и примарној селекцији тежи годинама. По речима Марије Јеремић, помоћнице председника ОЧ за односе са јавношћу, ово није једина активност из области заштите животне средине којој је локална самоуправа посвећена, али истиче да је кључна. Због тога је упутила  позив суграђанима да се прикључе и дају свој допринос, јер сматра да се само заједничким деловањем може доћи до великог циља, а то је да Чајетина постане једна од првих Еко општина у Србији.

Међу почасним гостима који су присуствовали свечаном догађају био је и Антоан Авињон, програмски менаџер за заштиту животне средине Канцеларије ЕУ у Србији. Он је изјавио да након три године од почетних активности по овом пројекту становници општине Чајетина добијају могућност да на месту настанка отпада, одвајају онај који ће локално комунално предузеће прикупити и понудити на тржишту секундарних сировина од чега ће локална самоуправа још и зарадити. 

Државна секретарка Министарства заштите животне средине Ивана Хаџи Стошић је навела податак да се у општинама у којима се спроводи овај пројекат годишње генерише око 215 тона отпада. Циљ овог пројекта је да се у наредне две године рециклира 30 тона отпада са депонија. Она је овом приликом напоменула да ће надлежно министарство и Влада Србије наставити да подржавају Општину Чајетина и све остале општине у зеленим пројектима. 

У програму обележавања почетка примарне селекције учествовали су ђаци ОШ                  „Димитрије Туцовић“ Чајетина читајући своје и радове својих другара који су награђени током реализације литерарних конкурса у оквиру Међународног програма Еко – школе. Они најмлађи из вртића дефиловали су маскирани материјалима намењеним рециклажи, са маскотом примарне селекције Нарцисом. Присутни су имали прилику да погледају изложбу ликовних радова на тему заштитне животне средине, као и да се о начину одвајања кућног отпада информишу на неком од инфо штандова где су их чекали волонтери, будући Еко-амбасадори. 

Пројекат ОДВАЈАМО покренуло је Министарство заштите животне средине Републике Србије уз подршку ЕУ и Краљевине Шведске. Пројекат се спроводи у 4 региона за управљање отпадом, који обухватају укупно 17 градова и општина у Србији, међу којима је и Општина Чајетина – као део региона Дубоко. Кроз овај пројекат Општини Чајетина донирана је комунална опрема: 5 936 плавих канти запремине 240л за сакупљање рециклабилног тока отпада, 40 жутих контејнера запремине 1,1м3 намењених за сакупљање стакла, ауто смећара капацитета 16м3, као и помоћ у спровођењу кампање информисања грађана о примарној селекцији отпада.

Vera Blagojevic
defile
edukacija korisnika
Eko skola
Marija Jeremic
maskenbal
Narcisa
sklapanje komunalnih posuda
Недавне објаве
Запратите нас