КЈП Златибор

Пошумљавање Претоварне Станице Златибор

ПОШУМЉАВАЊЕ ПРЕТОВАРНЕ СТАНИЦЕ ЗЛАТИБОР

 

Пројекат „Пошумљавање претоварне станице Златибор“, од изузетне је важности за Општину Чајетина, посебно ако се узме у обзир да је реч о деградираној површини на којој се налази погон за претовар отпада, а која се налази три километра од туристичког центра. Средства за овај пројекат одобрило је Министарство за заштиту животне средине, а део је издвојен из буџета локалне самоуправе.

За реализацију читавог пројекта било је потребно око три месеца. У то се убрајају изузетно захтевни припремни радови, коју су обухватали: равнање терена, ископавање дренажних канала, насипање терена серпентином, родном земљом…, па тек онда садњу.

Све припремне активности спроводиле су се етапно, у организацији КЈП „Златибор“, као и сама садња. Најпре су посађене саднице црног бора. По пројекту је добијено 925 садница, али је набављено нешто више, тако да је засађено укупно 1500 садница ове биљке. Затим је реализована садња 132 панчићеве оморике, и на крају 225 садница брезе.

Ова некада деградирана површина, након неколико година добиће сасвим нови, лепши изглед, захваљијући донаторима, али нарочито радницима КЈП „Златибор“ који су читаву ову акцију изнели на својим плећима. Осим радника службе Зеленила, интересовање за учешће у акцији исказали су и запослени из других служби предузећа, али и ученици основих школа из Чајетине и Златибора, који су још једном показали да су увек ту, као подршка свим нашим акцијама. Свој допринос дали су и пензионери Општине Чајетина и чланови Удружења пензионера инвалида из Пожеге,

Учешће на овом пројекту велики је бенефит за општину Чајетина, јер je учињено нешто добро за средину у којој живимо. Уједно, на овај начин смо подстакнути да аплицирамо на следећим сличним пројектима, и овакве активности спроведемо и на неким другим локацијама.

Вредност пројекта „Пошумљавање претоварне станице Златибор“ је 2.024.748,50 динара, који је Министарство заштите животне средине финансирало са 1.557.192 динара, а остатак Општина Чајетина.

Пошумљавање-претоварне-станице-златибор.docx

DCIM100MEDIADJI_0579.JPG
priprema-terena
pre-posumljavanja-1
pre-posumljavanja
IMG-08221a5d1eae0ffda91fa5348c0a0519-V
priprema-terena-1 (1)
crni-bor-1 (1)
crni-bor
Недавне објаве
Запратите нас