КЈП Златибор

Програм “Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – Друга фаза“

Крајем 2016.године Стална конференција градова и општина расписала је конкурс за пројекте у оквиру програма “Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – Друга фаза“. Интересовање за пријаву је било велико а послато је чак 65 пројеката у три области. Након селекције донета је одлука да се подржи десет локалних самоуправа. У области заштите животне средине прихваћени су пројекти Чајетине, Крушевца и Зрењанина. Пројекат финансира Краљевина Шведске и реализује се уз помоћ Сталне конференције градова и општина.

Сврха пројекта је пружање подршке и даља припрема градова и општина у подизању капацитета локалних самоуправа, у случају општине Чајетина у области заштите животне средине. Формиран је тим за реализацију овог пројекта, који чине запослени КЈП „Златибор“, ЈКП „Водовод Златибор“, инспекцијске службе, као и представници доносиоца одлука. Током реализације пројекта одржан је низ састанака уз велику стручну подршку домаћих и страних консултаната чија су искуства од великог значаја. Консултанти из Краљевине Шведске пренели су своје методе којима су успели да дођу до статуса једног од лидера за управљање отпадом.

Једна од активности која се спроводила у оквиру овог пројекта је дистрибуирање анкете, са циљем да становници општине Чајетина буду упућени у систем управљања отпадом, и спремни да се постојећи систем унапреди. Анкета је дистибуирана преко ученика ОШ „Димитрије Туцовић“, који су огромна подршка овом, али и претходним пројектима, као и преко удружења која функционишу на територији општине Чајетина. Прослеђена је и туристима који долазе на Златибор, преко рецепција хотела и одмаралишта.

Очекивања локалног тима и консултаната који раде на реализацији овог пројекта је да се по његовом завршетку постигне унапређење постојећег система управљања отпадом, посебно у области примарне селекције, али и рационалније коришћење водних ресурса.
Стална конференција градова и општина је, у оквиру програма „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка Европској Унији – Друга фаза“, прихватила пројекат општине Чајетина, који има за циљ подизање капацитета локалне самоуправе у области заштите животне средине. Тим поводом на Златибору је одржана дводневна радионица, где су се чланови експертског тима састали са представницима локалне самоуправе, комуналних предузећа, и других организација укључених у овај пројекат, како би заједнички донели одлуку о њиховим даљим корацима.

Сврха дводневне радионице која носи назив „Примарна селекција отпада – темељ одрживог управљања“ била је да окупи представнике свих заинтересованих страна у систему стварања и третмана насталог отпада, као и успостављање заједничког договора око припреме плана и израде концепције одрживог управљања отпадом на територији општине Чајетина на дужи низ година.

Ми смо се окупили, пре свега, због теме која је јако битна за општину Чајетина, која жели да постане прва Еко општина у Србији, а то је примарна селекција отпада. Ова радионица жели да пружи информације баш на ту тему. Битно је што смо окупили не само представнике општинске управе, већ и комуналних предузећа, Регионалног центра „Дубоко“ и поред њих невладин сектор, који је кључан у овом раду, јер без њих не можемо да радимо са грађанима“, рекла је Јана Павловић, испред Сталне конференције градова и општина.

Основни задатак чланова експертског тима је да кроз реализовање радионице пруже стручну помоћ већ формираном локалном тиму, који ће радити на реализацији пројекта.
„Ми смо свесни свих својих предности које имамо као Регион, али и као Општина јер смо доста одмакли у области управљања отпадом. Али, поред предности ми смо свесни и својих проблема. Пошто смо их већ идентификовали, потребно је да нађемо решења која ће бити добра и функционална за наше грађане, како бисмо постигли тај примарни циљ а то је прва еколошка општина у Србији“, истиче Вера Благојевић из КЈП „Златибор“, члан пројектног тима.

Велимир Митровић, национални консултант на пројекту каже да је велики оптимиста и да ће се овај пројекат успешно спровести. Како додаје општина Чајетина има велики потенцијал јер има добар систем управљања отпадом. Али, то је класичан систем који подразумева сакупљање отпада и одвожење на Регионалну депонију Дубоко, те је у плану да се отпад трансформише у корисне материјале.

„У контакту са људима овде сам схватио да постоји озбиљна воља, намера и зрелост да се то уради. Општина Чајетина има и солидан финансијски потенцијал да све то може да изнесе. Са друге стране, овде на Златибору имамо огроман капитал у једном туристичком послу, који окупља људе високог стандарда, високих циљева и високих критеријума који ће нам сигурно помоћи да овај крај учинимо једним од најнапреднијих у процесима заштите животне средине уопште, а посебно у процесу управљања отпадом“, закључује Митровић.

Подсећамо поменути пројекат финансира Краљевина Шведске а реализује се уз помоћ Сталне конференције градова и општина.

DSC_0044
DSC_0045
DSC_0071
DSC_0011
DSC_0016
DSC_0019
Недавне објаве
Запратите нас