• 9 априла, 2021
АКЦИЈА „ПОСАДИ СВОЈ ХЛАД“ И У ЧАЈЕТИНИ

АКЦИЈА „ПОСАДИ СВОЈ ХЛАД“ И У ЧАЈЕТИНИ

Општина Чајетина уз подршку КЈП „Златибор“ организовала је бесплатну поделу садница белог јасена. Ова акција организована је у оквиру пројекта „Посади свој хлад“, који се спроводи на нивоу целе Србије, са циљем да се подели 30.000 садница којима ће бити улепшана  места у којима живимо  и побољшан квалитет живота грађана. Учешће је узела и наша општина, а мештани су били веома заинтересовани.

Већ у првим минутима акције представници Службе зеленила КЈП „Златибор“ су саднице белог јасена поклонили најмлађим суграђанима, а у наредних пола сата подељено је још четрдесет садница. Саднице су обезбеђене уз помоћ друштвено одговорних компанија које желе да озелене места у којима живимо стварајући тако здравију средину, а спроводе је две невладине организације „Зелени развојни центар“ и „Лет’с ду ит, Сербиа“.

Чајетинска општина добила је 100 садница белог јасена. Од тог броја школе су добиле 10, а остале су поклоњене суграђанима који су пожелели да у свом окружењу имају ово, крошњом богато, дрво.

„То је дрво које расте до 30м у висину а промер крошње му је од 10-15 метара. Врло је медоносно дрво и прави леп хлад. Циљ нам је да што више озеленимо наше просторе и да нашим будућим генерацијама дамо здрав живот и што више кисеоника“, рекла је Јелена Лучић, хортикуртуролог у КЈП „Златибор“.

Свака садница садржи лого спонзора као и QР – код преко којег они који су добили своју садницу могу да је региструју и прате упутства за њен даљи развој.