• 28 јуна, 2021
ДОПРИНОС КОМУНАЛНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗЛАТИБОРСКОМ ТУРИЗМУ

ДОПРИНОС КОМУНАЛНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗЛАТИБОРСКОМ ТУРИЗМУ

КЈП „Златибор“ Чајетина већ неколико година уназад своје пословање прилагођава убрзаном развоју туризма на Златибору, идећи у корак са плановима локалне самоуправе и ТО „Златибор“, тежећи да ова све популарнија туристичка дестинација представља пријатан амбијент за боравак гостију. Одлучни у намери да Златибор сија пуним сјајем, како и доликује дестинацији светског реномеа, запослени марљиво раде на његовом уређењу током целе године. Како на Златибору више нема вансезоне, тако и у обавезама овог јавног предузећа нема паузе, а директор Срђан Пантовић каже да се на уређењу Златибора, Чајетине и околних села ради непрекидно, и да сваки период године доноси нове активности:

„Са почетком пролећа и лепог времена креће се са кошењем и уређењем јавних зелених површина, паркова, шеталишта, рекреативних површина, садњом дрвећа, украсног шибља и сезонског цвећа. Ревитализоване и новоформиране зелене површине, жардињере и цветне алеје препуне цвећа, нови мобилијар, уређени паркови, шеталишта и простори за рекреацију употпуњују слику Златибора. У нове пословне подухвате сваке године улази се све маштовитије, са више новчаних средстава која се издвајају за ове сврхе.“

Познато је да поред урбаног дела Златибора, пажњу туриста све чешће привлаче туристички локалитети у окружењу, попут Стопића пећине, Музеја на отвореном „Старо село Сирогојно“, водопада у Гостиљу и многи други, као и златиборска села која обилују природним лепотама. Одржавање путева који воде до поменутих дестинација у надлежности је овог предузећа и зими и лети, све у циљу несметаног одвијања саобраћаја и безбедног стизања до одредишта. Врши се раскресивање шибља, ниског и високог растиња дуж путног појаса, као и обележавање коловоза постављањем хоризонталне и вертикалне сигнализације. Током зимског периода врши се редовно чишћење снега и подасипање путева, а путних праваца за одржавање је све више. У складу са тим константно се ради на обнављању механизације, која уз минималну емисију штетних гасова задовољава највише европске стандарде.

Иако је градња нових смештајних капацитета у експанзији, тежи се редовном одржавању комуналне хигијене. Значајна новчана средства издвојена су за набавку нових контејнера, који су осим насељених места Чајетина и Златибор, распоређени и по сеоским месним заједницама, а набављене су и нове ауто – смећаре које одвоз отпада врше по устаљеној динамици. 

Пантовић подсећа да је КЈП „Златибор“ учествовало у реконструкцији Краљевог трга, тржног центра и златиборског језера. Истиче да је овај озбиљан подухват захтевао пуно ангажовање запослених у свим службама предузећа, који током целе године, упркос пандемији, нису прекидали рад на терену. Напомиње да подршка овог предузећа не изостаје ни приликом организовања бројних догађаја и манифестација.

„Наш задатак је да место у коме живимо што боље уредимо, на задовољство и радост мештана, али и све већег броја гостију који хрле ка њему, и на тај начин дамо свој допринос развоју ове привредне гране. Са развојем туризма на Златибору, расту и обавезе овог предузећа, што значи да ће се у наредном периоду радити још интензивније“, закључује Срђан Пантовић директор КЈП „Златибор“ Чајетина.