• 21 фебруара, 2020
КЈП „ЗЛАТИБОР“ ЗАВРЕДЕЛО ПАЖЊУ ЕВРОПСКЕ БАНКЕ ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ

КЈП „ЗЛАТИБОР“ ЗАВРЕДЕЛО ПАЖЊУ ЕВРОПСКЕ БАНКЕ ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ

Представници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) средином фебруара су боравили на Златибору. Разлог због којег су из Лондона допутовали у тродневну посету нашем крају је снимање промо спота, чији главни актер је КЈП „Златибор“ Чајетина. Ова активност проистекла је из сарадње на пројекту који се тиче набавке нових машина, за које је ЕБРД КЈП-у „Златибор“ доделила грант у висини камате и свих трошкова кредита. Циљ је да се повећа ефикасност и смањи емисија штетних гасова приликом саме употребе радних машина. У питању је набавка два трактора и једног булдозера који су тестирани на терену.  Промотивни снимак, који уједно промовише и лепоте Златибора, ће за око три недеље бити постављен на интернет страници www.ebrd.com

Volker Ahlemeyer који је у овој компанији задужен за комуникацију и медије, је истакао велику важност учешћа Европске банке у оваквим инвестицијама, усмереним ка екологији и заштити животне средине, а које донира Европска унија. Европска банка има доста партнера, али су се одлучили за Златибор јер је, како каже, сјајно место за снимање. Одушевљен је природним лепотама, дешавањима и људима, тако да је ово за њих једно дивно искуство. Ову туристичку дестинацију ће по повратку у своју земљу свима радо препоручити. Изразио је задовољство сарадњом са представницима КЈП „Златибор“ који су им у сваком моменту били на располагању.


На терену им се већ првог дана придружио директор КЈП „Златибор“ Чајетина Срђан Пантовић. Појаснивши како је дошло до сарадње, он је рекао да је ово јавно предузеће крајем прошле године ушло у набавку два трактора и булдозера преко кредита Банке Интеса. На тај начин ушло се у сарадњу са Европском банком за обнову и развој која је препознала пројекат КЈП „Златибор“, који се тиче смањења штетног утицаја издувних гасова на животну средину. На тај начин набављене су нове машине које су потпуно еколошки прихватљиве, а уштеде су вишеструке.
„Примера ради, КЈП је до сада користило булдозер који је 1981. годиште. Ова нова машина је ефикаснија у послу, и врло економична што се тиче потрошње горива. ЕБРД је предузећу доделила грант у висини камате и свих трошкова кредита. Износ кредита је око 170 000 евра, тако да КЈП у наредних пет година враћа само основицу. Та средстав предузеће „не осећа“, а купљене машине ће се отплатити за годину, две дана“, истакао је Пантовић. Додаје да је КЈП „Златибор“ до сада већину опреме набавило из сопствених средстава, а мањи део из кредита. За ову годину према Програму пословања је предвиђено да се предузеће може задужити до 30 милиона динара. Нада се да неће бити потребе за подизањем кредита јер предузеће је ликвидно и има сопствена средства. Неке набавке у овој години су завршене, али до краја 2020. године се планира преко 100 милиона динара улагања у нову опрему. Уколико буде било потребе, постоји могућност узимања кредита, нада се под овако повољним условима.
Два нова трактра ће осим рада у Зимској служби, лети бити ангажована на кошењу путног појаса. Њихове цене су прилично повољне тако да се за следећу сезону планира набавка бар још три нова трактора који ће се ангажовати на пословима у сеоским месним заједницама.