• 1 јуна, 2022
НОВИ СИСТЕМ ЕЛЕКТРОНСКЕ КОНТРОЛЕ И НАПЛАТЕ ПАРКИРАЊА

НОВИ СИСТЕМ ЕЛЕКТРОНСКЕ КОНТРОЛЕ И НАПЛАТЕ ПАРКИРАЊА

Од среде, 01. јуна, на Златибору почиње примена савременог система за надзор и регулацију саобраћаја „Око соколово“. Овај систем намењен је сузбијању непрописног паркирања и других комуналних прекршаја, а покрива готово све улице на Златибору и главну улицу у насељеном месту Чајетина.

Општина Чајетина се на овај корак одлучила првенствено због несавесних возача који своје аутомобиле непрописно паркирају на тротоарима, пешачким прелазима и зеленим површинама, али и паркинг местима која нису намењена њима – као што је случај са местима за особе са инвалидитетом.

Систем ће вршити аутоматску контролу плаћања паркирања. Возачима који нису платили паркирање у зонираном подручју контролори више неће остављати дневне паркинг карте на шофершајбнама аутомобила, већ ће издавати електронске дневне паркинг карте (еДПК).

Новине у контроли и наплати паркирања уводе се према Одлуци о јавним паркиралиштима Општине Чајетина. Циљ преласка на нови систем електронске контроле и наплате паркирања јесте модернизација рада јавних паркиралишта, у складу са тенденцијом локалне самоуправе да се дигитализују услуге комуналних предузећа.

Као и до сада, возачи ће моћи да плате паркирање слањем СМС поруке, или путем нове апликације „Паркинг сервиса“, која је већ доступна за преузимање.

Контрола паркирања вршиће се у времену од 7 до 21 сат, а комунални прекршаји ће се снимати 24 сата дневно.