• 26 октобра, 2021
ПОШУМЉАВАЊЕ ПРЕТОВАРНЕ СТАНИЦЕ КЈП „ЗЛАТИБОР“

ПОШУМЉАВАЊЕ ПРЕТОВАРНЕ СТАНИЦЕ КЈП „ЗЛАТИБОР“

Општина Чајетина је преко Иновационог бизнис центра Златибор узела учешће на конкурсу расписаном ове године и у сарадњи са Министарством заштите животне средине започела пројекат „Пошумљавања претоварне станице Златибор“. Акција садње је започела, а радове изводи КЈП „Златибор“ Чајетина.

Осим радника зеленила у овај посао укључили су се и запослени из управе предузећа, а на нашу велику радост и ученици ОШ“Димитрије Туцовић“ са Златибора са својим наставницима, који су нам стална подршка у бројним акцијама.

Пројектом је предвиђена садња 925 садница црног бора, али је набављено нешто више, тако да је засађено око 1500 садница. Наредних дана планирана је садња 132 панчићеве оморике, а након тога и 225 садница брезе.
 
С обзиром да је реч о деградираној површини, пошумљавању подручја око будућег пословног објекта КЈП „Златибор“ су претходили обимни припремни радови, који су подразумевали дренирање и насипање земље, па тек онда садњу.
 
Вредност пројекта је 2.024.748,50 динара, који Министарство заштите животне средине финансира са 1.557.192 динара, а остатак Општина Чајетина.
 

Реализација пројекта „Пошумљавања претоварне станице Златибор“се наставља. Осим 1500 садница црног бора које су засађене претходних дана, овај предео красиће и 132 панчићеве оморике. Радницима КЈП „Златибор“ у помоћ су притекли пензионери Општине Чајетина, а свој допринос дали су и чланови Удружења пензионера инвалида из Пожеге. Акција се спроводи у складу са инструкцијама шумарског инжењера, који ће пропратити и садњу бреза која је планирана у скорије време.