• 12 марта, 2021
ПРЕСЕК АНКЕТЕ: НАЈВИШЕ ГЛАСОВА ЗА КАЛИБРАХОЕ

ПРЕСЕК АНКЕТЕ: НАЈВИШЕ ГЛАСОВА ЗА КАЛИБРАХОЕ

На онлајн анкету која се тиче избора врста цвећа за јавне површине, а коју смо покренули пре седам дана, до сада је стигло укупно 87 одговора. Свако је могао да изабере пет најлепших, а бројеви показују да би наши суграђани на јавним површинама највише волели да виде: Калибрахое, Лаванде, Кадифе, Мушкатле Калиопе и Бегоније.

Пошто се грађанима највише допада Калиобрахоа (Calibrachoa) треба подсетити да је ово висећа биљка која спада у Помоћнице (Solanaceae). Има ситније али бројне цветове. Ова биљка често се назива и Милион звончића, а по изгледу је слична петунијама. Тренутно постоји 28 различитих врста овог цвећа. Калиобрахоа се лако одржава и потребно је редовно заливање и доста сунца, у расадницима саветују да се приликом заливања дода и мало течног ђубрива а у појединим случајевима треба додати и органско гвожђе. Средином лета треба маказама скратити гране, а биљка ће за 10 до 15 дана имати нове гране и цветове. У расадницима обично постоје већ припремљене комбинације Калиобрахоа различитих боја, а најчешће се комбинују жуте, љубичасте и црвене, као и бела, црвена и плава, али и наранџаста са црвеном.

Гласање се наставља, а ми позивамо све који то до сада нису учинили да се изјасне и да заједно изаберемо најлепше саднице.  

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdZs_bIU1VeiK2MwKeb9y1GYU1yrlleIxDPV-lRidhgZaxJtA/viewform?embedded=true“