• 11 октобра, 2019
РАДИОНИЦА О УПРАВЉАЊУ ЖИВОТИЊСКИМ ОТПАДОМ

РАДИОНИЦА О УПРАВЉАЊУ ЖИВОТИЊСКИМ ОТПАДОМ

Једна од мера која је предвиђена Локалним планом управљања отпадом на територији општине Чајетина је израда студије изводљивости (оправданости) за изградњу постројења за коначан третман отпада животињског порекла. С’ тим у вези представници Еколошког центра „Станиште“ из Вршца и Управе за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде посетили су општину Чајетина и одржали састанак на тему збрињавања и уклањања споредних производа животињског порекла (СПЖП) који представљају један од великих проблема у заштити животне средине и пољопривредне производње у Србији.

На састанку, на коме су говорили предавач из Еко центра „Станиште“ Дејан Максимовић и Славица Николић Стајковић из Управе за ветерину, је било речи о томе зашто је овај отпад опасан, какви су актуелни прописи и у којој мери се поштују, те шта су алтернативна решења проблема непрописног одлагања животињских остатака.

Максимовић је овом приликом представио активности ове невладине организације а то су помоћ локалним заједницама у прикупљању документације за изградњу објеката за животињски отпад. Он је истакао потребу израде студије изводљивости како би се Чајетини понудило конкретно решење.

Састанку су присуствовали председник општине Чајетина Милан Стаматовић и директор КЈП „Златибор“ Срђан Пантовић који су том приликом истакли значај изградње оваквог објекта, чиме би се решио проблем неадекватног одлагања отпада животињског порекла. Активно учешће на састанку, поред представника општине Чајетина и надлежних служби, имали су и представници града Ужица, као потенцијални партнери у овом пројекту.

Овом приликом одржана је презентација, као пример добре праксе управљања отпадом животињског порекла на територији Републике Србије и Словеније.