• 15 априла, 2022
СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ ЗА СТИЦАЊЕ НОВИХ ЗНАЊА

СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ ЗА СТИЦАЊЕ НОВИХ ЗНАЊА

Радници Службе за комуналне послове и Управе КЈП „Златибор“ 13. и 14. априла били су у посети Регионалној депонији Суботица и Брантнер отпадној привреди Нови Бечеј, ради упознавања са њиховим начином функционисања,  те усвајања примера добре праксе. 

Приликом посете Регионалној депонији Суботица запослени су имали прилике да виде како изгледа прикупљање и истовар отпада, хала у којој радници на линији за сепарацију ручно одвајају отпад, поступак балирања, на ком принципу раде компостилишта и систем пречишћавања процедних вода, као и тело депоније у коју отпад стиже из седам општина.

Са свим овим упознали су их Карољ Гергић – извршни директор за техничке послове, и Бјанка Чутурило – стручни сарадник за заштиту животне средине и радне околине. Добродошлицу им је пожелео и директор Регионалне депоније Суботица Глигор Гелерд.

Након обиласка Регионалне депоније, слободно време искоришћено је за упознавање културно-историјских знаменитости Суботице, уз помоћ туристичког водича, и посету зоо врту.

Посета Брантнер отпадној привреди у Новом Бечеју, такође је била веома корисна. То је била прилика да се од представника предузећа које врши сакупљање и транспорт комуналног отпада у четири општине (Кањижа, Опово, Ковачица и Нови Бечеј) из прве руке чују искуства везана за увођење система примарне селекције отпада.

О начину функционисања овог предузећа, проблемима који се јављају али и решавају у ходу, говорили су: Данијел Бероња – директор предузећа, Марко Радојчин – стручни сарадник за заштиту животне средине и Владимир Станисављевић – шеф погона и радионица.

Општи закључак је да су добра организација, тимски рад и професионални однос према послу кључни за успешно пословање. Зато су са путовања извучене најважније поуке и примери добре праксе.

Ова активност реализована је у оквиру Програма „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – Друга фаза, који финансира Влада Шведске, уз подршку КЈП „Златибор“.